• Acasă
  • Despre noi
  • Contact
  • Linkuri utile
  • Proiecte
    • Conservarea in situ şi valorificarea durabilă a diversitaţii biologice a soiurilor de măr şi păr din zona rurală Sibiel - Fântânele
    • Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă în Regiunea 7 Centru

Legenda

Livezile Fântânele - Sibiel
Astrahan rosu(5)
Baia Mare(9)
Banana de Iarna(5)
Boiken(14)
Clar Alb(3)
Delicios Dublu Rosu(28)
Delicios Rosu(26)
Florina(8)
Florine(36)
Frumos de Boskoop(74)
Golden Delicios(24)
Gravenstein(0)
Gustav Durabil(23)
Imparatul Napoleon(0)
Ionathan(198)
Kassler(3)
London Peping(1)
Mar Salbatic(1)
Masanski(28)
Mere Albe(4)
Parmen Auriu(44)
Patul(135)
Pergamute(3)
Poinic(72)
Popesc(3)
Qurelle(32)
Renet Ananas(1)
Renet Bauman(53)
Renet de Canada(12)
Rosii Cacovenesti(2)
Rosu de Stettin(49)
Ruginii(2)
Sovari(61)
Untoasa Bosc(1)
Untoase(5)
Varatic(1)

PARMEN AURIU




PARMEN AURIU

POMUL

in perioada de plina rodire pomii ating inaltimea de 5-7, cu trunchiul drept, gros, avand 35-55 cm in diametru, cu scoarta mai mult sau mai putin neteda. La pomii maturi si batrani, scoarta se desface in placi longitudinale regulate, care se desprind incepand de la cele doua capete.

Coroana - larg piramidala, cu diametrul de 7-7,5m.

Ramurile de schelet - cite 3-5 in etaje, cresc dresat formand cu axul, unghiuri de 35-450, cu scoarta cenusie, sub care apar zone verzui care cu timpul devin brune galbui, bine garnisite cu ramuri de rod. Ramurile de un an drepte, aparent noduroase, la pomii tineri, de obicei foarte viguroase.

Ramurile de rod -reprezentate prin pinteni scurti si tepule inelate; nuielusele se intalnesc rar si intotdeauna pe burse; smicelele, putine la numar, se formeaza atat pe burse cit si pe ramuri.

Lastarii - lungi, grosi, de obicei nodurosi, cu scoarta de culoare bruna-rosiatica, cu nuanta verzuie sau cenusie, determinata de o pubescenta violacee, aproape ceroasa, cu lenticele albicioase, orbiculare sau alungit ovale, asezate longitudinal, neregulat si foarte rar.

FRUCTUL

Marimea - mijlocie sau supramijlocie, destul de uniforma, cu H=39-68 mm si D =49-75 mm; greutatea unui fruct variaza intre 85 si 245 g, cu media de 167 g.

Forma- conic trunchiata sau sfero-conica, mai larga spre baza, rotunjita in reguinea cavitatii caliciului si a pedunculului, in general, foarte regulata, cu suprafata neteda. in sectiune transversala conturul fructelor este rotunjit regulat. Uneori fructele sunt putin asimetrice; diametrul maxim al fructului se afla mai jos de jumatatea inaltimii.

Culoarea -de fond verde-galbuie in epoca recoltarii si galbena-portocalie, cu reflexe aurii la maturitate, fiind acoperita pe partea expusa la soare cu rumeneala rosie-portocalie, peste care se suprapun dungi de diferite forme si marimi, de culoare carmin, de nunate si intensitati variate care dau fructului un aspect atragator. Pe toata suprafata fructului exista puncte mici, rotunjite sau colturate, de culoarea plutei sau rosiatice, raspandite nergulat; sub pielita se observa alte puncte mici, de culoare mai deschisa, aproape albicioase.

Pedunculul -de 15-25 mm lungime, subsire, ingrosat la capete, lignificat sau semilignificat, de culoare verde-galbuie murder, drept sau pusin arcuit, de cele mai multe ori inserat oblic, bine prins de fruct si mai slab de ramura, iese din cavitate.

Cavitatea pedunculara -regulata, potrivit de larga si adanca, de forma conica, cu suprafata neteda, cateodata cu marginile fin si neregulat ondulate, avand pielita mata,aspra, acoperita cu rugina,mai putin pe fundul cavitatii si mai mult ridicandu-se pana pe marginile ei, de culoare verde-galbuie sau maslinie, dispusa in forme de raze neregulate sau in forma de pete, cu marginile colturate.

Caliciul - variabil, de la deschis pana la inchis, format din sepale largi, arcuite, verzi, pubescente, carnoase si distantate la baza, aplecate spre interior si cu varfurile rasfrante in afara.

Cavitatea caliciala - larga, putin adanca, foarte regulata, in forma de cupa, cu peretii inclinati, pubescenti in jurul caliciului, cu pielita curata, incretita, de culoare galben-aurie, caracteristica soiului.

Pielita - subtire, elastica, tare, aspra din cauza ruginii foarte fine, maslinie, raspandita neregulat sub forma de miceliu, mata, foarte rar lucioasa, acoperita cu pruina; pe masura ce fructul se apropie de maturitate devine unsuroasa; unele fructe au negi, de culoare verzuie-aramie.

Cavitatea subcaliciala - larga, putin adanca, conica sau in forma de palnie larga, cu staminele asezate in mijloc.

Inima - destul de mica, in forma de ceapa, asezata central, bine delimitata de fascicule galbui.

Lojile -mari, largi, deschise sau semideschise, cu peretii netezi, relative ingusti, intregi, rar crapati si calustrati, de culoare galbuie, luciosi.

Semintele - pline, rotunjite, de obicei cate doua in fiecare loja.

Axul - deschis, cilindric, formand o camera axiala larga care comunica cu lojile seminal prin deschideri inguste.

Pulpa - de culoare galbuie, cu numeroase vinisoare aurii, la inceput mai tare, densa, apoi suculenta, crocanta, fina, dulce-acidulata, aromata, foarte buna la gust.

Maturitatea de consum- incepe imediat dupa recoltare si se prelungeste pana in lunile octombrie-decembrie, iar in unele cazuri pana in luna ianuarie.

parmen auriu

parmen auriu

parmen auriu

parmen auriu