Soiul Astrahan rosu este caracterizat prin pomi de talie mijlocie. Candeste altoit pe portaltoi de vigoare mare supravietuiste in jur de 40-50 ani.
Infloreste foarte timpuriu pe o perioada de 5-7 zile. Este un soi autosteril.
Fructele sunt caracterizate prin calitate foarte buna, aspectuase, cu un gust placut acidulat. Fructele sunt sunt recoltate cu o saptamana inainte de maturitatea deplina pentru a evita supracoacerea acestora si deteriorarea pe timpul transportului.Datorita prinderii mai slabe a fructelor pe pom, are nevoie de terenuri adapostite de vanturi puternice.
Cerintele fata de conditiile pedoclimatice sunt modeste astfel acesta: este nepretentios fata de sol si expozitie, fiind rezistentla seceta si ger.
POMUL
Pomul este caracterizat prin vigoare relative mare, cu trunchiul viguros si cu scoarta rosiatica-cenusie.
Coroana - deasa, invers piramidala sau sferic alungita.
Ramurile de schelet - de grosime mijlocie, formand cu axul un unghi de 500, cu varfurile indreptate in sus.
Ramurile de rod - se intalnesc predominant pintenii, tepusele si bursele.
Lastarii - cu varfurile arcuite in sus, grosime medie, cu scoarta de culoare bruna rosiatica, netezi, cu lenticele alungite, putine la numar, de culoare alba spre gri, rar cu nuanta roz.
Mugurii vegetativi - foarte mici, pubescenti avand culare cenusie.
Mugurii floriferi - mari, ovoizi. Cu solzii desfacuti la varf.
Frunzele - de marime mijlocie, ovate, cu varful foarte ascutit si cu marginile serate, putin pubescente, pe fata inferioara. Stipelele scurte si drepte, iar petiolul de lungime mijlocie sau lung, 25-40 mm, apoapedrept, gros, foarte slab pubescent, rosu pal.
Florile - cu petalele mari, roz-albicioase si staminele mari si boboci florali de culoare rosiata.
FRUCTUL
Marimea - mijlocie, uneori chiar supramijlocie cu o greutate medie de 96 g, variind intre 54-162g.
Forma - sferica sau sferic-turtita, putin conica spre varf, uneori putin asimetrica. Diametrul maxim se afla la jumatatea inaltimii, in partea superioara a fructului se sisting coaste foarte putin pronuntate.
Culoarea - de fond verde-galbuie in momentul recoltarii si galbena la maturitate, acoperita pe toata suprafata cu o nuanta carmin-zmeurie intensa, marmorata cu dungi rosii inchis, vizibile. Sub pelita exista puncte albicioase, destul de mari la baza si mai mici spre varf.
Pedunculul - destul de lung, de cele mai multe ori carnos, de culoare verde murdar, pubescent, inserat oblic.
Cavitatea pedunculara - destul de adanca, ingusta si neregulata, este deschisa si are forma regulata de palnie. Pielita din cavitate este acoperita aproape in intregime cu suber de culoare verzuie-galbuie.
Caliciul - de marime mijlocie, inchis sau semideschis, cu sepalele late si lungi, cu varful ascutit, raman verzisi pubescente la baza timp indelungat, stranse si varfurile intoarse in afara.
Cavitatea caliciala - putin adanca, ingusta, cu peretii incretiti.
Pielita - subtire, fina, neteda, acoperita cu un strat gros de pruina violaceae care da un aspect foarte frumos fructului.
Cavitatea subcaliciala - caliciala, Iconica, scurta sau in forma de palnie, cu stemineleasezatela mijloc sau mai aproape de caliciu.
Inima - de dimensiuni mijlocii sau mari, de forma conica, largita, asezata in centrul fructului sau mai apoape de caliciu.
Lojiile - mari sau mijlocii, aproape inchise, cu peretii netezi sau putin crapati, de de culoare verzuie.
Semintele - destul de mari, ovoid-alungite, de culoare rosiatica-bruna, cate2-4 intr-o loja, de multe ori nedezvoltate.
Axul - formeaza o camera axiala fusiforma, ingusta si inalta.
Pulpa - in momentul recoltarii, de culoare verde-albicioasa si la maturitate, galbena deschis sau alba, uneori cu infiltratii rosii sau chiar colorata in rosu, mai ales sub pielita, destul de fina, suculenta, de consistenta mijlocie, aroma pronuntata si placuta.
Maturitatea de consum - in lunile iulie-august