• Acasă
  • Despre noi
  • Contact
  • Linkuri utile
  • Proiecte
    • Conservarea in situ şi valorificarea durabilă a diversitaţii biologice a soiurilor de măr şi păr din zona rurală Sibiel - Fântânele
    • Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă în Regiunea 7 Centru

Legenda

Livezile Fântânele - Sibiel
Astrahan rosu(5)
Baia Mare(9)
Banana de Iarna(5)
Boiken(14)
Clar Alb(3)
Delicios Dublu Rosu(28)
Delicios Rosu(26)
Florina(8)
Florine(36)
Frumos de Boskoop(74)
Golden Delicios(24)
Gravenstein(0)
Gustav Durabil(23)
Imparatul Napoleon(0)
Ionathan(198)
Kassler(3)
London Peping(1)
Mar Salbatic(1)
Masanski(28)
Mere Albe(4)
Parmen Auriu(44)
Patul(135)
Pergamute(3)
Poinic(72)
Popesc(3)
Qurelle(32)
Renet Ananas(1)
Renet Bauman(53)
Renet de Canada(12)
Rosii Cacovenesti(2)
Rosu de Stettin(49)
Ruginii(2)
Sovari(61)
Untoasa Bosc(1)
Untoase(5)
Varatic(1)

GRAVENSTEIN




GRAVENSTEIN

Pomul

Pomul creste viguros in pepiniera si livada, fiind de vigoare mare.

Coroana - sferic turtita, larga, mult rasfirata.

Ramurile de shelet - de grosime medie avand scoarta rosiatica.

Ramurile de rod - scurte, de grosime, mijlocie, bursele sunt scurte si voluminoase.

Lastarii - grosi, pubescenti pe partea expusa la soare cu scoarta de culoare bruna-rosiatica, iar pe partea opusa, gri inchis, cu lenticele rotunde, albicioase, putine la numar.

Mugurii vegetativi - de marime mijlocie, de forma ovoida, turtiti si pipsiti de ramura.

Mugurii floriferi - ovo-conici, cu virful rotunjit, pubescenti, albiciosi.

Frunzele - mari, de forma ovata, rotunjita la baza si ascutite la varf, cu marginileserate, pe fata inferioara pubescente, albicioase.

Florile - sunt foarte mari, cu petale roz deschis.

FRUCTUL

Marime - mijlocie sau mare cu o greutate medie de 170 g.

Forma - conic-trunchiata precum la calvine,intodeuna cu coaste bine pronuntate vizibile pe toata suprafata.

Culoarea - de fond verde-galbuie, devenind apoi galbena de ceara sau galbena-portocalie. Pe partea expusa la soare fructul este acoperit cu o rumeneala aspectuasa, de culoare rosie-portocalie, peste care se suprapun dungi, pete, si puncte de o roseata mai intensa.

Pedunculul - lung de 8-10mm, de grosime mijlocie, lignificat, uneori carnos.

Cavitatea pedunculara - larga, foarte adanca, cu coaste aparente si acoperita cu rugina.

Caliciul - mare, inchis sau semideschis, verde, putin pubescent, cu sepalele destul de largi, apoape unite la baza, lungi, ascutite si ci varfurile rasfrante in afara.

Cavitatea caliciala - neregulata, de adancime mijlocie, larga, ci suprafta foarte plisata, din cauza coastelor care converg spre caliciu.

Pielita - subtire, fina, neteda, foarte unsuroasa la maturitate, motiv pentru care fructele nu se zbarcesc in timpul pastrarii.

Cavitatea subcaliciala - larga, conica, ajungand aproape pana la camera axiala.

Inima- de marime submijlocie, de forma ovoida, situata central, cu peretii slab conturati.

Lojiile - deschise, largi si cu peretii puternic crapati.

Semintele - mici, ovoid-alungite, ascutite, de culoare bruna, de cele mai multe ori slab dezvoltate.

Pulpa - alba-galbuie sau alba, sub pielita si in apropierea inimii este galbena mai pronuntata, fina, suculenta, tare, granulata fin, putin acidulata si puternic aromata.

Maturitatea de consum - din luna septembrie pana la jumatatea lunii octombrie.

Gravenstein